Arrow
Arrow
Slider

W ramach Programu Erasmus+ młodzież z klas III TG i III TTG w terminie od 03.10. do 18.10.2015 r. odbywała praktykę zawodową we Włoszech, realizując projekt "Europejskie praktyki zawodowe drogą do sukcesu". Uczniowie odbywali dwutygodniową praktykę w restauracjach, pizzeriach, barach, tawernach nadmorskiego kurortu Rimini. Mogli poznać włoską historię, kulturę i tradycje, uczestnicząc w wycieczkach min. do wyjątkowego miasta kanałów i mostów - Wenecji oraz jednej z dwóch istniejących na terenie Italii Republik- San Marino. Czas wolny przeznaczony był nie tylko na odpoczynek po pracy i zakupy, ale również na zwiedzanie i poznawanie zabytków pięknego starożytnego Rimini, spacery oraz gry w piłkę siatkową nad brzegiem Morza Adriatyckiego. Na pożegnanie uczestnicy Projektu zostali zaproszeni wraz z opiekunem z Sistema Turismo, Ireną Willard, na kolację w stylu włoskim do Restauracji "Zi Rosa" w Riccione.Z wizytą monitorującą przybyła do Rimini pani wicedyrektor Joanna Pęczak.

Celem wizyty było podniesienie jakości praktyk. Pani wicedyrektor odwiedzała uczniów w miejscach praktyk, rozmawiała z pracodawcami i pracownikami Sistema Trismo oraz uczestniczyła w mityngu podsumowującym pierwszy tydzień praktyk. Celem praktyki zawodowej naszych uczniów w Rimini było poznanie kuchni śródziemnomorskiej. Uczniowie sporządzali typowo włoskie potrawy i napoje, dekorowali potrawy, obsługiwali gości w sali konsumenckiej a także mieli możliwość stosowania maszyn i urządzeń do produkcji min. ciasta na pizzę. Wykonywali obróbkę wstępną różnych gatunków świeżych ryb i owoców morza a także mogli poznać zastosowanie tych przysmaków w różnych potrawach. W czasie wieczornych spotkań młodzież wymieniała się spostrzeżeniami na temat swojej pracy, atmosfery panującej w zakładach, zakresu i podziału czynności, współdziałania w zespole oraz recepturami na ciekawsze potrawy. Najprzyjemniejszym akcentem na zakończenie praktyki były uroczyste kolacje organizowane przez niektórych pracodawców dla naszych uczniów. Świadczyły o dobrej współpracy i świetnej atmosferze panującej w miejscu odbywania praktyki.