Arrow
Arrow
Slider

SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA Kucharz

KUCHARZ

512001

KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE

HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań

Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi szkoła podstawowa. Nauka w trwa 3 lata. Kształcenie w zawodzie ma na celu przygotowanie absolwentów do pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe. Uczniowie poznają budowę i skład chemiczny podstawowych surowców spożywczych, zasady obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Poznają i wykonują szeroki asortyment potraw i napojów w oparciu o normy i receptury gastronomiczne. Nabywają też umiejętności związane z obsługą narzędzi i maszyn, które stanowią wyposażenie nowoczesnych zakładów gastronomicznych. Ponadto absolwenci tego kierunku zdobywają wiedzę z zakresu: zasad żywienia, wyposażenia technicznego, technologii gastronomicznej a także przedsiębiorczości, dzięki czemu mogą uruchomić i prowadzić własną działalność gospodarczą. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do podjęcia pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe.


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 885

Wczoraj 896

Tygodniowo 3458

Miesięcznie 14185

Ogólnie 993714

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator