KUCHARZ
512001
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań
Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi szkoła podstawowa. Nauka w trwa 3 lata. Kształcenie w zawodzie ma na celu przygotowanie absolwentów do pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe. Uczniowie poznają budowę i skład chemiczny podstawowych surowców spożywczych, zasady obróbki wstępnej i cieplnej surowców. Poznają i wykonują szeroki asortyment potraw i napojów w oparciu o normy i receptury gastronomiczne. Nabywają też umiejętności związane z obsługą narzędzi i maszyn, które stanowią wyposażenie nowoczesnych zakładów gastronomicznych. Ponadto absolwenci tego kierunku zdobywają wiedzę z zakresu: zasad żywienia, wyposażenia technicznego, technologii gastronomicznej a także przedsiębiorczości, dzięki czemu mogą uruchomić i prowadzić własną działalność gospodarczą. Absolwent szkoły kształcącej w zawodzie kucharz jest przygotowany do podjęcia pracy w zakładach gastronomicznych, stołówkach, zakładach przemysłowej produkcji potraw, placówkach świadczących usługi żywieniowe.