SZKOŁA BRANŻOWA I STOPNIA
CUKIERNIK
751201
KWALIFIKACJA WYODRĘBNIONA W ZAWODZIE
SPC.01. Produkcja wyrobów cukierniczych
Podbudowę programową szkoły branżowej I stopnia stanowi szkoła podstawowa. Nauka w trwa 3 lata. Na zajęciach w szkole uczniowie zdobywają wiedzę z przedmiotów ogólnokształcących, jak też są kształceni w zakresie teoretycznym z przedmiotów zawodowych w trzech blokach tematycznych: technicznym, ekonomicznym i produkcji cukierniczej. Przez cały okres nauki zdobywają doświadczenie na zajęciach praktycznych w wybranych ciastkarniach, cukierniach rzemieślniczych (na podstawie umowy o pracę). Uczeń zdobywa i kształci umiejętności związane z produkcją wyrobów cukierniczych. Po zakończeniu nauki w szkole i na praktyce uczeń będzie umiał: prawidłowo przygotować surowce, maszyny i urządzenia do procesu produkcji, obsłużyć każde stanowisko w cukierni i ciastkarni, posługiwać się schematami technologicznymi i recepturami wyrobów cukierniczych i ciastkarskich, odpowiednio przygotować wyroby do sprzedaży. Posiadając takie umiejętności uczniowie mogą podjąć pracę we wszystkich cukierniach, ciastkarniach lub piekarniach. Mogą również próbować uruchomić własną działalność produkcyjną.