Arrow
Arrow
Slider

Picasso na talerzu

Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych uczestniczyli w warsztatach kulinarnych o tematyce aranżacja i dekoracja talerza pt. „ Picasso na talerzu”. Warsztaty poprowadził p. Przemysław Hajduk – absolwent naszej szkoły, wielokrotny zwycięzca konkursów gastronomicznych, uczestnik zagranicznej mobilności programu Erasmus+, a obecnie szef kuchni Restauracji „Rybka”. P. Przemysław i uczestnicy zagranicznych mobilności sporządzili szereg elementów dekoracyjnych z wykorzystaniem innowacyjnych technik kuchni molekularnej m.in.: pianki z soków owocowych i warzywnych, kawior z czerwonego buraka, żel bananowy, oliwę ziołową, chipsy z jarmużu, dmuchany miód, kompresowane jabłka oraz wykonali dania z ryb i mięsa. Uczniowie z chęcią uczestniczyli w warsztatach platingu, mieli możliwość poznania nowatorskich trendów w sztuce dekorowania potraw, stosowanych w najlepszych europejskich restauracjach. Przeprowadzone warsztaty będą zapewne inspiracją do tworzenia własnych dań, które będą zadziwiać gości swoją atrakcyjnością, będą pełne smaków, aromatów, kolorów i form. Inspiracją do podjętej tematyki warsztatów była twórczość słynnego hiszpańskiego artysty Pablo Picasso, który był wulkanem twórczym, nieustannie próbującym nowych technik i nowych rozwiązań artystycznych o czym świadczą jego dzieła. Uczestnicy realizowanego obecnie w szkole projektu „Międzynarodowe doświadczenia inspiracją do rozwoju” Programu Erasmus+ mogli podziwiać sztukę Picassa w Maladze, w jego rodzinnym mieście.

Zobacz galerię zdjęć


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 1211

Wczoraj 896

Tygodniowo 3784

Miesięcznie 14511

Ogólnie 994040

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator