Arrow
Arrow
Slider

Warsztaty w Warszawie

Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „SCh” w ramach zadania „Polska wieprzowina wraca na stoły”, które było dofinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wieprzowego w dniach 27 - 29.10.2021 r. zorganizował seminarium „Młodzież szkół rolniczych jako przyszłość rynku wieprzowiny w Polsce”. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 3TG i 2TG pod opieką p. Marzeny Woźniak - Paul i p. Edyty Siudak . Odbyły się one w Centrum Szkoleniowo - Konferencyjnym KZRS „SCh” w Warszawie. Młodzież została przywitana przez Panią Prezes Zarządu KZRS „SCh” następnie uczestniczyła w wizycie studyjnej w spółdzielni SCh ,,Fala’’w Falenicy.

Zobacz galerię zdjęć

Popołudnie młodzież spędziła na zorganizowanym zwiedzaniu Warszawy – poznając jej najważniejsze zabytki. Zaczynając od Zamku Królewskiego i Kolumny Zygmunta. Następnie najważniejsze warszawskie pomniki – monument Małego Powstańca, rzeźby Warszawskiej Syrenki i Pomnik Powstania Warszawskiego. Spacerując po Rynku Starego Miasta uczniowie podziwiali malownicze uliczki, mury miejskie i zabytkowe kamienice.
Kolejnego dnia młodzież wysłuchała wykładów p. Łukasza Wielgata pt.,, Rozbiór mięsa wieprzowego i zastosowanie w handlu i gastronomii oraz Prof. dr hab. Jarosława Olava Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk pt. ”Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka”.
Odbyła się również prezentacja i degustacja wyrobów z wieprzowiną na przykładzie Gminnej Spółdzielni ,,SCh” w Szadku poprowadzona przez Prezesa Zarządu p. Marka Kowalskiego.
Praktyczne zajęcia warsztatowe - Masterchef „Wieprzowina w kuchni –zastosowanie kulinarne’’ poprowadziła p. Aneta Englot nad częścią praktyczną czuwał nasz absolwent Jakub Tworek – kucharz w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh”. Uczniowie pracując w zespołach przygotowywali potrawy z wieprzowiny na czas. Konkurencję zwyciężyli Wiktoria Sapuła i Jakub Zająć z kl.2tg, którym serdecznie gratulujemy.
Trzeciego dnia seminarium Olaf K. Horbańczuka pracownik naukowy w instytucie Nauk o Żywieniu Człowieka SGGW w Warszawie, doktorant na SGGW oraz na Uniwersytecie w Gandawie, stażysta Harvard Medical School poprowadził wykład pt.,, Zastosowanie metody trawienia in vitro poprzez wpływ żywienia na zdrowie człowieka’’.
Na zakończenie młodzież uczestniczyła w wykładzie Prof. dr hab. Henryka Mruka wykładowcy Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu młodzież dowiedziała się „Jak rozwijać siebie i budować dobro wspólne”.
Serdecznie dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w seminarium, profesjonalizm, życzliwość i miłe przyjęcie.


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 856

Wczoraj 1562

Tygodniowo 7781

Miesięcznie 12113

Ogólnie 1088444

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator