Arrow
Arrow
Slider

Tradycyjny „Groch z fasolą” w sztuce kulinarnej

Uczniowie Zespołu Szkół Ponadgimnazjanych nr 1 w Tarnobrzegu Gabriela Muszakiewicz i Przemysław Hajduk wzięli udział w REGIONALNYM KONKURSIE UMIEJĘTNOŚCI KULINARNYCH GROCH Z FASOLĄ. Konkurs odbył się 15 grudnia 2016 r. w Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich w Sandomierzu. Uczestniczyli w nim uczniowie z Kielc, Ostrowca Świętokrzyskiego, Stalowej Woli i Tarnobrzega. Młodzież Prymasówki zaprezentowała się z najlepszej, zawodowej strony, Przemek Hajduk zajął I miejsce w konkursie zaś Gabriela Muszakiewicz, miejsce IV. Przemek nie ukrywał satysfakcji: - Do konkursu przygotowywałem się od kilku tygodni, miałem wiele ciekawych pomysłów, starałem się dobrać odpowiednio surowce zgodnie z tematem konkursu, gdzie królować miał groch z fasolą. Na przystawkę przygotowałem cannelloni z cukinii, z mięsem mielonym, pistacjami, zieloną soczewicą, sos beszamelowy z bazylią, humus z Fasoli Wrzawskiej, ravioli z kalarepy z mascarpone oraz espuma z pomarańczy. Na wykonanie przystawki mięliśmy godzinę. Liczyła się dobra organizacja pracy, gdyż do jej przygotowania zastosowałem wiele technik kulinarnych. Następnie przystąpiłem do przygotowania dania głównego. Kaczka sous-vide gotowana przez 2 godziny w 58 stopniach, kompresowane żółte buraki, sos z gorzkiej czekolady, posypka z kaczej skóry, puree z bobu z dodatkiem organicznego nektaru z agawy oraz kawior z soku z buraka czerwonego. Uczestnictwo w tego typu konkursach jest dla mnie bardzo ważne, mogę rozwijać swoje zainteresowania, oraz poznawać ciekawych ludzi z branży gastronomicznej. Zachęcam wszystkich do brania udziału w takich imprezach.
Równie wyszukanie brzmią kulinaria przygotowane przez Gabrielę Muszakiewicz: ciasteczka krucho-drożdżowe z pieczarkami z soczewicą oraz polędwiczka w winie z puree z zielonego groszku i warzywnym makaronem. Bez wątpienia dzisiejsza kuchnia to tworzenie dzieł sztuki, które nie tylko pobudzają zmysły wzroku i zapachu ale też zaspakajają najbardziej wymagające podniebienia.
W komisji konkursowej zasiedli szefowie kuchni: Restauracji „Ciżemka”- Pan Marcin Maciąg, Restauracji „Dwór Dwikozy”- Pan Kamil Pindych oraz Pan Janusz Suszyna - Naczelnik Wydziału Oświaty, Kultury i Sportu w Sandomierzu i Pan Dariusz Łuczak - Dyrektor Szkoły, pełniącej rolę gospodarza. Konkurs miał na celu nie tylko doskonalenie umiejętności kulinarnych uczniów i rozbudzenie pomysłowości, ale także pogłębienie wiedzy o tradycji kulinarnej regionu i wykorzystanie bogactwa produktów lokalnych w restauracyjnym menu.
Zapewne dania przygotowane przez uzdolnionych uczniów kierunku gastronomicznego w Prymasówce trafią na niejeden „piękny i odważny stół”, a o nich jeszcze nie raz usłyszymy.

Zobacz galerię zdjęć


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 1286

Wczoraj 1317

Tygodniowo 5276

Miesięcznie 9608

Ogólnie 1085939

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator