Dnia 23.11.2022r. w Zespole Szkół Nr 1 w Tarnobrzegu odbył się X Regionalny Konkurs języka zawodowego angielskiego i niemieckiego pn. "JĘZYK + ZAWÓD = PRZYSZŁOŚĆ" pod patronatem Prezydenta Miasta Tarnobrzega. Konkurs był skierowany dla uczniów szkół ponadgimnazjalnych ukierunkowanych zawodowo z Tarnobrzega i okolic. Jury, w skład którego weszli nauczyciele języków obcych: pani Magdalena Stec (ZS nr 3 w Stalowej Woli), pani Oksana Siletska (ZS nr 1 w Tarnobrzegu), pani Dominika Zajczyk (ZS nr1 w Tarnobrzegu), pani Elżbieta Turbak (SP nr 10/ZS nr1 w Tarnobrzegu) wyłoniło zwycięzców: Język angielski: I miejsce – Klaudia Szewc ZS nr1 w Tarnobrzegu, II miejsce – Varvara Sheleg ZS nr1 w Tarnobrzegu, III miejsce – Daniel Kosidło ZS nr1 w Tarnobrzegu, IV miejsce- Mateusz Stępień ZS nr3 w Stalowej Woli. Język niemiecki: I miejsce – Mariia Chorna ZS nr1 w Tarnobrzegu, II miejsce – Malgorzata Grabiec ZS nr1 w Tarnobrzegu, III miejsce – Mariia Zbavden ZS nr1 w Tarnobrzegu, IV miejsce- Kinga Gunia ZS nr1 w Tarnobrzegu.
Część pisemną oceniali : pani Beata Furtak i pani Jolanta Smyrak-Adamczyk z ZS nr1 w Tarnobrzegu. Nagrody oraz dyplomy dla zwycięzców wręczyli pani vice-dyrektor Elżbieta Gródek i pan vice-dyrektor Łukasz Potyrański z ZS nr 1 w Tarnobrzegu Celem konkursu „JĘZYK + ZAWÓD = PRZYSZŁOŚĆ” jest doskonalenie znajomości języków obcych zawodowych i przygotowanie uczniów do sprostania wymaganiom współczesnego rynku pracy z naciskiem na zawód, w którym kształcą się uczniowie. Konkurs składał się z dwóch części: pisemnej i ustnej. W części pisemnej trwającej 30 minut uczniowie wykazali się umiejętnością zrozumienia tekstu czytanego o tematyce gastronomicznej. Część ustna polegała na ustnym przedstawieniu prezentacji multimedialnej przygotowanej w programie Power Point w wybranym przez siebie języku obcym. Jury oceniało prezentacje:
„Różnorodność kuchni śródziemnomorskiej”. W konkursie udział wzięli uczniowie ze szkół w Tarnobrzegu i Stalowej Woli. Po prezentacjach ustnych uczestnicy wysłuchali prezentacji uczniów z ZS nr 1 na temat praktyk realizowanych w ramach projektu Erasmus+. Uczniowie podzielili się wrażeniami z Hiszpanii i przygotowali wirtualną wycieczkę po Maladze. Poczęstunek dla uczestników przygotowano na warsztatach gastronomicznych pod kierunkiem nauczycieli nauki zawodu.