W pierwszych daniach praktyk uczniowie „Prymasówki” prezentowali swoje umiejętności szefom kuchni w renomowanych restauracjach, a także mistrzom fryzjerskim w salonach w samym centrum Palermo. Kucharze przygotowują dodatki do pizzy i innych potraw kuchni sycylijskiej, odkrywając nowe smaki. Fryzjerzy poznają tajniki sztuki fryzjerskiej, wymieniają się międzynarodowymi doświadczeniami i poznają włoskie zwyczaje. Nie brakuje też chwil na małe przyjemności ;) Uczestnicy projektu są bardzo zadowoleni zarówno z pracodawców jak i miejsca, w którym mają okazję odbywać swe praktyki. Już pierwszego dnia spotkali się z serdecznym i życzliwym przyjęciem, dzięki czemu czują się swobodnie i bez problemu pokonują zarówno barierę językową jak i kulturową. Mobilności realizowane w ramach Projektu 2022-2023 Kształcenie i szkolenia zawodowe Programu Erasmus+, współfinansowany przez UNIĘ EUROPEJSKĄ.
[K.J.]