W tym tygodniu na „Gastronomii” królował Ziemniak. Z okazji Światowego Dnia Ziemniaka, który przypada 21 października, uczniowie przygotowali różnorodne potrawy z ziemniakiem w roli głównej. Były więc sałatki, zapiekanki, kotlety, krokiety, muffinki, kartacze, kluski, ziemniaki faszerowane i wiele innych ziemniaczanych wariacji.
Czy wiesz, że:
ziemniak jest prawdziwym obywatelem świata: uprawia się go w ponad 100 krajach na całym świecie i można go uprawiać na wysokości ponad 4000 m n.p.m.,
w województwie zachodniopomorskim w miejscowości Biesiekierz znajduje się pomnik ziemniaka,
jest pierwszą rośliną wyhodowaną w kosmosie,
ziemniaki zapobiegają rakowi żołądka.
nie czując zapachu jabłko, ziemniak i cebula smakują tak samo. Wszystkie są słodkie,
jest niskokaloryczny, dostarcza potasu, witaminy C, białka i składników mineralnych,
istnieje ponad 500 sposobów przygotowania ziemniaka.