"Schabowe wariacje" to temat, z którym zmierzyli się uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych podczas szkolnego konkursu 16 września 2024 roku. Celem konkursu było poszerzanie wiedzy i umiejętności zawodowych uczniów oraz zachęcanie ich do samokształcenia zawodowego. Zadanie konkursowe polegało na przygotowaniu autorskiej potrawy ze schabu wieprzowego bez kości. Pracę uczniów oceniał pan Piotr Łępa, znany w regionie szef kuchni a zarazem absolwent naszej szkoły oraz nauczyciele zawodowcy. Uczniowie wykazali się dużą kreatywnością i zaprezentowali wysoki poziom umiejętności zawodowych. Na szczególne wyróżnienie zasłużyli: Bartek Rodzeń, który przygotował schab sous vide w sosie z zielonego pieprzu podany z kapustą pieczoną i purée z truflowych ziemniaków. Karolina Ślęzak, która przygotowała proziaki ze schabem i boczkiem w sosie żurawinowym podane z faszerowanymi ziemniakami i oscypkiem. Aleksandra Wencowska, która podała schab duszony w sosie śmietanowym z ziemniakami puree i surówką.