Dnia 7 kwietnia uczniowie klasy I TG Klaudia Babula, Julia Kasperczyk, Tomek Jarosz i Tomek Hałka wraz z nauczycielami przedmiotów zawodowych gastronomicznych odwiedzili dzieci z Przedszkola nr 3 w Tarnobrzegu.
Spotkanie rozpoczęło wspólne przygotowanie do wielkanocnego śniadania. Dzieci poznały zasady nakrywania stołu bielizną i zastawą, opanowały sztukę doboru odpowiednich sztućców do potraw, a także umiejętnie wykorzystały dostępne elementy dekoracyjne. Ogromną radość sprawiało im składanie serwetek w wielkanocne zajączki.
Nie zabrakło wiedzy teoretycznej. Przedszkolaki dowiedziały się jak wyglądają i powstają tradycyjne, wielkanocne babki i mazurki. Następnie pod czujnym okiem uczniów z Prymasówki, przystąpiły do ozdabiania i dekorowania, przyniesionych przez nich mazurkowych blatów. Pięciolatki pracowały z ogromnym entuzjazmem, używając cukrowych posypek, masy kajmakowej i lukru. W krótkim czasie powstały prawdziwe mazurkowe arcydzieła.
Mamy nadzieję, że zdobyte umiejętności okazały się przydatne podczas rodzinnych, świątecznych przygotowań.