Arrow
Arrow
Slider

VII edycja konkursu kulinarnego "Kreatywny Kucharz"

 

7 marca 2018 r. w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbyła się VII edycja konkursu kulinarnego "Kreatywny Kucharz" pod Patronatem Prezydenta Miasta Tarnobrzega. Patronat merytoryczny nad konkursem sprawowało Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników.

Zobacz galerię zdjęć


Zadaniem uczestników konkursu było sporządzenie:
- dania głównego z combra z króliczego
- deseru, w którym wykorzystany został ser twarogowy.
Uczestnicy przygotowali danie główne według receptury na comber opracowanej przez szefa kuchni Marka Łukasiewicza, receptura była tajna do rozpoczęcia konkursu. Pozostałe dodatki uczniowie dobierali samodzielnie z surowców zapewnionych przez sponsorów. Taka forma konkursu pozwoliła na kreatywność i wdrażanie własnych fantazji i umiejętności kulinarnych w tworzeniu potraw.
Deser był sporządzany według autorskiej receptury z wykorzystaniem sera twarogowego półtłustego i innych produktów zapewnionych przez OSM Stalowa Wola.W konkursie wzięło udział 13 uczestników z następujących szkół:
ZESPÓŁ SZKÓŁ przy Ośrodku Szkolenia i Wychowania OHP w Iwoniczu
ZESPOŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 2 w Krośnie
ZESPÓŁ SZKÓŁ SPOŻYWCZYCH w Rzeszowie
ZESPÓŁ SZKÓŁ GASTRONOMICZNYCH i HOTELARSKICH w Sandomierzu
ZESPÓŁ SZKÓŁ PONADGIMNAZJALNYCH Nr 1 w Tarnobrzegu

W jury pracowali doświadczeni kucharze:
Przewodniczący: Marek Łukasiewicz, właściciel firmy gastronomicznej „Gastro -Team„ w Tarnobrzegu
Artur Florkiewicz, szef kuchni restauracji „Magnacka” w Baranowie Sandomierskim
Robert Pawlik, szef kuchni restauracji „Mały Rzym”, przedstawiciel Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Piotr Zbyradowski, szef kuchni restauracji w Pensjonacie „Sosnowe Kąty” w Baligrodzie
Maciej Janczy, kucharz w restauracji „Manuka” w Mielcu
oraz Marta Łańczak, OSM Stalowa Wola

Wyniki konkursu:
I miejsce: Gabriela Muszakiewicz ZSP nr 1 Tarnobrzeg
II miejsce: Julia Bereza ZSP nr 2 Krosno
III miejsce: Katarzyna Chmielowiec ZSP nr 1 Tarnobrzeg
Wyróżnienia:
Klaudia Żebracka ZS OHP Iwonicz
Mateusz Gaweł ZSS Rzeszów
Krystian Piasecki ZSGiH Sandomierz
Nagroda specjalna - nagrodą specjalną w kategorii deser jest nowoczesna sokowirówka i publikacja autorskiej receptury najlepszego deseru na opakowaniach produktów OSM Stalowa Wola:
Julia Bereza ZSP nr 2 w Krośnie

Dziękujemy Sponsorom, bez których konkurs nie mógłby się odbyć w tak okazałej formie:
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Stalowej Woli
Marek Łukasiewicz, właściciel firmy gastronomicznej „Gastro -Team„ w Tarnobrzegu
Artur Florkiewicz, szef kuchni restauracji „Magnacka” w Baranowie Sandomierskim
Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników
Barbara Sarzyńska, właścicielka skupu warzyw w Sandomierzu
FHU KIS Kolbuszowa
Firma Handlowo-Usługowa TRIO – NIS Lesław i Danuta Kosior w Tarnobrzegu
Karabela w Tarnobrzegu
Monika Kozioł, właścicielka restauracji „ Rezydencja Leśna” w Piasecznie
Piekarnia MONIKA w Tarnobrzegu
Spółdzielnia Mieszkaniowa „Siarkowiec” w Tarnobrzegu
Tarnobrzeskie Towarzystwo Budownictwa Społecznego w Tarnobrzegu

 


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 449

Wczoraj 1353

Tygodniowo 5251

Miesięcznie 37467

Ogólnie 1074475

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator