Podróż do pięknej i słonecznej Malagi na pewno jest wielką atrakcją dla uczniów z klasy 3 TG, którzy od poniedziałku rozpoczęli 2-tygodniowe praktyki w hiszpańskich restauracjach. Uczniowie pracują na stanowisku assistant cook. Z relacji wynika, że praca nie jest łatwa – jednakże przyszli kucharze szybko nabywają nowe umiejętności w sporządzaniu potraw kuchni śródziemnomorskiej.
Krótka informacja o kuchni andaluzyjskiej...
Region południowej Hiszpanii to kuchnia andaluzyjska, która ma tradycje arabskie. Arabowie wprowadzili wiele nowych warzyw i przypraw, a także ryż, cytryny, pomarańcze, oliwki i winogrona. W tych stronach przyrządza się mięsa z rożna, sosy z dodatkiem kminku lub szafranu oraz słodycze z tłuczonych migdałów. Powszechnie używa się pomidorów i papryki. Do sałatek stosuje się ocet z miejscowej sherry. Główne dania rybne to smażone sardynki oraz kalmary. W górach podstawą jadłospisu są gulasze i groch. Z tego regionu pochodzą przekąski tapas, które serwowane są w całej Hiszpanii.
Uczniowie odbywają praktyki w ramach realizowanego przez szkołę projektu pn. Zagraniczne praktyki to lepsza przyszłość” Programu Erasmus +, współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej.