Arrow
Arrow
Slider
.be">
.be

W dniu 5.06.2019 r. w warsztatach gastronomicznych Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu odbył się konkurs gastronomiczny „KREATYWNY KUCHARZ’’. Do udziału w konkursie zaproszeni zostali uczniowie szkół gastronomicznych z Sandomierza, Iwonicza, Oleszyc, Leżajska, Krosna i Tarnobrzega.

Zobacz galerię zdjęć

Uczestnictwo młodzieży w konkursie wpływa na promowanie sztuki kulinarnej i ich własny rozwój zawodowy. Formuła konkursu polegała na przygotowaniu potrawy z łososia wraz z dodatkami, które w twórczy sposób powstały z całej gamy różnorodnych surowców przygotowanych przez organizatora. Wykonanie dania zasadniczego nie wymagało od uczestników wcześniejszego opracowania i przygotowania receptury a nowa sytuacja w jakiej się znaleźli pozwoliła na uruchomienie wyobraźni, wcielenie w życie własnych fantazji kulinarnych oraz rozbudzenie kreatywności. Kolejnym etapem było przygotowanie deseru z wykorzystaniem czekolady gorzkiej i mlecznej według autorskiej receptury . Ten etap konkursu obserwowali i oceniali również eksperci z Czekoladowej Chatki, którzy po konkursie przeprowadzili dla uczestników szkolenie z zakresu pracy z czekoladą.

Pracę uczniów oceniało Jury w składzie:
Marek Łukasiewicz szef kuchni Rezydencja Leśna w Piasecznie Piotr Łępa szef kuchni Restauracji GUSTUM w hotelu EVA Piotr Górski szef kuchni Restauracji GUSTUM w hotelu EVA Robert Pawlik szef kuchni w restauracji hotelu MAŁY RZYM w Sandomierzu Grzegorz Bukowiec doradca kulinarny firmy Kikkoman , Tabasco, Develey Jakub Meksuła szef kuchni Rezydencja Leśna w Piasecznie Karol Stępień szef kuchni w Restauracji Podkarpacka Hotelu Hetman w Rzeszowie Przemysław Hajduk kucharz Rado Resort Wola Chorzelowska Angelika i Sylwester Rozmusowie „Czekoladowa Chatka „ Tarnobrzeg
W konkursie zwyciężyli:
I miejsce Monika Zbyrad ZSP1 w Tarnobrzegu
II miejsce Jakub Tworek ZSP1 w Tarnobrzegu
III miejsce Agnieszka Durda ZSP1 w Tarnobrzegu
Wyróżnienia otrzymali:
Sylwia Widz Zespół Szkół przy OHP w Iwoniczu
Adrian Urban Zespół Szkół Technicznych w Leżajsku
Marcin Kopciuch Zespół Szkół w Oleszycach
Nagrodę specjalną za najsmaczniejszy i najpiękniejszy deser z czekoladą ufundowaną przez Angelikę i Sylwestra Rozmusów „Czekoladowa Chatka” otrzymała Monika Zbyrad ZSP1 Tarnobrzeg.

SPONSORZY
1. Prezydent Miasta Tarnobrzega
2. Marek Łukasiewicz Firma GASTRO TEAM
3. SUEMPOL POLSKA z Bielska Podlaskiej
4. Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników z Krakowa
5. Okręgowa Spółdzielni Mleczarska Stalowa Wola
6. Spółdzielnia Mleczarska „Włoszczowa”
7. Piotr Łępa Restauracja Gustum w Tarnobrzegu
8. Danuta Wójcikowska Piekarnia „Monika” w Tarnobrzegu
9. Angelika i Sylwester Rozmusowie „Czekoladowa Chatka” w Tarnobrzegu
10. Bank Spółdzielczy w Tarnobrzegu
11. Spółdzielnia Mieszkaniowa „Siarkowiec”
12. Przedsiębiorstwo Wielobranżowe Karabela
13. Tarnobrzeskie Wodociągi
14. Krystyna Kapusta Firma Wielobranżowa KISS w Kolbuszowej


Perspektywy

Slider

Partnerzy strategiczni

Slider

Polacy na Ukrainie

Slider

Licznik odwiedzin

Dzisiaj 1592

Wczoraj 1211

Tygodniowo 6375

Miesięcznie 29820

Ogólnie 1106151

Kubik-Rubik Joomla! Extensions

Facebook

Translator