Krajowy Związek Rewizyjny Spółdzielni „SCh” w ramach zadania „Polska wołowina wraca na stoły”, które było dofinansowane z Funduszu Promocji Mięsa Wołowego w dniach 25-27.11.2019 r. zorganizował seminarium „Jakość i wiedza w promocji żywności”. W warsztatach uczestniczyli uczniowie klasy 3tg, 2tfg, i 3bw pod opieką p.Agnieszki Kaptur i p. Edyty Siudak . Odbyły się one w Centrum Szkoleniowo-Konferencyjnym KZRS „SCh” w Warszawie. Młodzież została przywitana przez Prezesa Zarządu KZRS „SCh” Bogdana Czaplejewicza , następnie wysłuchała wykładu dyrektor KZRS „SCh” pani Anety Englot „Ekonomika produkcji i przetwórstwa wołowiny”.
Popołudnie młodzież spędziła na zorganizowanym zwiedzaniu Warszawy - Muzeum Narodowe w Warszawie i Stare Miasto, przeszła szlakiem gastronomicznym w historycznej części Warszawy. Przewodnikiem była p. Ewa Truskolaska, która opowiedział o historii i tradycji spożywania wołowiny przez Warszawiaków. Kolejnego dnia młodzież wysłuchała wykładu p. Józefa Wojewódzkiego hodowcy bydła mięsnego, wiceprezesa Polskiego Zrzeszenia Producentów Bydła Mięsnego na temat rynku wołowiny w Polsce, UE i na świecie. Od Prof. dr hab. Henryka Mruka wykładowcy Uniwersytetu Ekonomicznego w Poznaniu młodzież dowiedziała się „Jak rozwijać siebie i budować dobro społeczne”.
Praktyczne zajęcia warsztatowe na temat „Wołowina w handlu, gastronomii i kuchni” poprowadzili: dyrektor CSK oraz szef kuchni, właściciel kuchni gastronomicznej Błażej Świerżewski, a także szef kuchni restauracji Mariott, wicemistrz Polski w grillowaniu i ekspert Akademii Webera Bartłomiej Heba. Mistrz kucharski dokonał rozbioru tuszy wołowej a następnie z pomocą młodzieży wykonał potrawy z mięsa wołowego: hamburgery, tortille, steki i befsztyki o różnym stopniu wysmażenia.
Trzeciego dnia seminarium Izabella Byszewska Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego opowiadała o produktach regionalnych i lokalnych jako metodzie wzbogacania i różnicowania oferty handlowej. Na zakończenie młodzież uczestniczyła w wykładzie Prof. dr hab. Jarosława Olava Horbańczuka z Instytutu Genetyki i Hodowli Zwierząt Polskiej Akademii Nauk. Tematem wykładu była ”Wartość odżywcza i prozdrowotna mięsa czerwonego i jego znaczenie w diecie człowieka”.
Serdecznie dziękujemy za możliwość wzięcia udziału w seminarium, profesjonalizm, życzliwość i miłe przyjęcie.