Nauczyciele Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 im. ks. Kard. Stefana Wyszyńskiego od 17 do 24 marca 2018 r. przebywali na kursie pedagogiczno – metodycznym “TEACHING METHODS FOR STUDENTS WITH DISABILITIES” w Rimini, w ramach realizowanego w naszej szkole projektu „Lepszy nauczyciel – lepszy uczeń. Doskonalenie kompetencji językowych i pedagogiczno-metodycznych nauczycieli ZSP 1 w Tarnobrzegu”, współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Społecznego - Programu Operacyjnego Wiedza Edukacja Rozwój (PO WER) w ramach projektu „Ponadnarodowa mobilność kadry edukacji szkolnej”.
W dniach 24 i 25 marca 2018r. odbyły się kursy dla uczniów klas gastronomicznych: carving i barista. Zajęcia z carvingu prowadzone były przez II v - ce Mistrza Dariusza Ślusarczyka w konkursie o Puchar Prezesa Gronexu. Uczniowie pod okiem eksperta tworzyli niesamowite ozdoby z warzyw i owoców. Kurs balistyczny prowadzony był przez trenera Krakowskiej Szkoły Restauratorów Pana Kamila Utziga. Uczniowie poszerzyli swoją wiedzę na temat kawy. Poznali technikę sporządzania poszczególnych kaw na różnego rodzaju ekspresach, sztukę spieniania mleka i właściwego łączenia go z idealnie zaparzonym espresso. Po ukończonych kursach uczniowie zdobyli doświadczenie i otrzymali certyfikaty.
Wyższa Szkoła Oficerska Sił Powierztnych w Dęblinie jest uczelnią, która prowadzi patronat naukowy nad eksperymentem pedagogicznym przeprowadzanym w Zespole Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu. Na mocy umowy o współpracy podpisanej między szkołami w grudniu 2016 roku, w dniach 19 – 20 marca 2018 roku odbyło się dwudniowe szkolenie dla klasy stewardess przeprowadzone przez kadrę WSOSP – dr Małgorzatę Żmigrodzką i Katarzynę Kostur – Balcerzak. Podczas części teoretycznej szkolenia uczniowie zostali zapoznani z takimi zagadnieniami jak: bezpieczeństwo w obsłudze pasażera oraz procedury awaryjne na pokładzie samolotu i w obsłudze naziemnej.
W piątek dn.23.03.2018r. uczniowie klas czwartych technikum uczestniczyli w XXVII Pielgrzymce Maturzystów z Diecezji Sandomierskiej na Jasną Górę. Jasnogórską pielgrzymkę rozpoczęło spotkanie w Sali Rycerskiej. Następnie uczniowie brali udział w modlitwie różańcowej w Kaplicy Cudownego Obrazu. Centralnym punktem pielgrzymki była Msza św. w bazylice. Eucharystii przewodniczył bp senior Edward Frankowski. W tym roku maturzyści modlili się nie tylko w intencji pomyślnie zdanego egzaminu maturalnego, ale również dziękowali za 200 lat Diecezji Sandomierskiej i 100 rocznicę odzyskania niepodległości przez Polskę.
Uczniowie naszej szkoły po raz kolejny uczestniczyli 21.03.2018r. w ogólnopolskiej edycji „Dnia Przedsiębiorczości” pod patronatem Prezydenta RP Andrzeja Dudy, którego organizatorem była Fundacja Młodzieżowej Przedsiębiorczości. „Dzień Przedsiębiorczości” jest projektem sprzyjającym podejmowaniu przez młodych ludzi trafnych decyzji co do dalszej drogi edukacyjnej i zawodowej. Młody praktykant przez kilka godzin towarzyszy pracownikowi wybranej przez siebie firmy w wykonywaniu codziennej pracy. W tym czasie poznaje zakres obowiązków na danym stanowisku, uzyskuje informacje na temat odpowiedzialności oraz wymaganych predyspozycji i umiejętności.
Stażystów zakwalifikowanych na staże wakacyjne proszę o zgłaszanie się do Pani Ewy Język (pokój 17A) w celu pobrania wstępnych formularzy do pracodawcy, u którego będzie odbywany staż.
Z okazji Dnia Wiosny w naszej szkole nauczyciele i uczniowie zorganizowali Turniej Piłki Nożnej. Udział w zawodach wzięły reprezentacje poszczególnych roczników. W rywalizacji pomiędzy dziewczynami zwyciężyła reprezentacja drugich klas. Wśród chłopców zwyciężyła również reprezentacja klas drugich. W przerwie turnieju zorganizowano konkursy; rzutów karnych dla dziewcząt oraz trafienie w poprzeczkę po uderzeniu piłki z połowy boiska dla chłopców.
W dniach 17 i 18 marca 2018r. odbyły się kursy dla uczniów klas gastronomicznych: barmański i kuchni molekularnej. Zajęcia prowadzone były przez trenerów Krakowskiej Szkoły Restauratorów. Na kursie barmańskim omówione zostały alkohole oraz praca z shakerem klasycznym i bostońskim. Uczestnicy kursu wykonali ponad 40 klasycznych i ogólnoświatowych drinków m.in. Mojito, Pina Colada, Kamikaze, Martini czy Blue Hawaii. Na kursie kuchni molekularnej przygotowywano ciekawe dania m.in. stek, kaczkę i owoce morza z wykorzystaniem metody sous – vide.
15 marca 2018 roku odbyła się kolejna edycja kongresu branżowego Fly & More, który miał miejsce w G2A Arena Port Lotniczy "Rzeszów – Jasionka". Udział w kongresie wzięli uczniowie i uczennice klasy stewardess Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych nr 1 w Tarnobrzegu, którzy, pod opieką dyrektora dr Marcina Pilarskiego oraz wychowawcy – Beaty Furtak, pomagali w organizacji wydarzenia. Przyszłe stewardessy witały uczestników kongresu, udzielały informacji dotyczących przebiegu imprezy, pracowały w recepcji oraz brały udział w warsztatach i panelach dyskusyjnych.
Dyrektor Zespołu Szkół Ponadgimnazjalnych Nr 1 w Tarnobrzegu, władze samorządowe, grono pedagogiczne oraz społeczność uczniowska postanowili uczcić pamięć wieloletniego dyrektora szkoły Ś.P. Tadeusza Nowaka przez nadanie auli szkolnej Jego imienia. Uroczystość ta odbyła się w dniu 16 marca 2018 r. w budynku szkoły przy ulicy Kopernika 49. W uroczystości wzięli udział: rodzina Dyrektora Nowaka, obecny Dyrektor ZSP Nr 1 w Tarnobrzegu - dr Marcin Pilarski, przedstawiciele władz samorządowych, nauczyciele, pracownicy, przyjaciele i współpracownicy Dyrektora oraz uczniowie.